-A1 SELIDBE BEOGRAD-
KAKO SPAKOVATI TEŠKE STVARI ZA SELIDBU

PAKOVANJE TEŠKIH STVARI TOKOM PRESELJENJA

Kada počnete da pakujete svoj dom za selidbu, pre ili kasnije ćete doći do tačke da morate zaštititi svoje teške predmete za predstojeće preseljenje. Tako je – svi teški i nezgrapni predmeti koje planirate da ponesete sa sobom će morati da budu upakovani kako bi prošli bez oštećenja tokom preseljenja.

Dakle, kako spakovati teške predmete kada se selite u drugi dom?

Pakovanje teških predmeta za selidbu može izgledati zastrašujuće i izazovno u početku, ali možete savladati taj posao sasvim lako. Obezbedite svoje dragocenosti, zaštitite svoju imovinu od oštećenja, i što je najvažnije – eliminišite bilo kakve šanse za dobijanje telesnih povreda prilikom nošenja teških predmeta zbog nepravilne tehnike pakovanja.

Pratite ova jednostavna uputstva A1 agencije za selidbe u nekoliko koraka da biste sve teške predmete prebacili u vaš dom – sigurno i efikasno.

Važno je imati odgovarajuću ambalažu

Da biste uspešno obavili posao pakovanja, definitivno će vam biti potrebni odgovarajući materijali za pakovanje.

 • Ojačane kutije. Kutije za pakovanje koje ćete koristiti za pakovanje teških predmeta moraju biti izrađene od izdržljivog kartona tako da mogu izdržati dodatnu težinu. Nabavka čvrste kartonske kutije za selidbe sa više slojeva je uvek dobra ideja. Kada pakujete teške lomljive predmete, možete čak i da kupite plastične ili drvene sanduke za dodatnu sigurnost.
 • Tanki materijali za umotavanje. Vaši teški predmeti u domaćinstvu će morati biti dobro zaštićeni tokom prenošenja. Ta zaštita može se postići upotrebom višestrukih listova puc-puc ( airbubble ) folije ili deblje tkanine koje služe kao jastuci u slučaju slučajnog udara ili pada tokom prenošenja.
 • Mekani papir za pakovanje. Beli papir za pakovanje može biti vrlo koristan kod pakovanja manjih delova bilo kojeg teškog pokućstva. Prvenstveno se koristi kao prvi sloj zaštite pre upotrebe omotača od mehurića ili pokrivača za nameštaj.
 • Kvalitetna traka za pakovanje. Obezbedite nekoliko rolni kvalitetne trake za pakovanje koja će vam obezbediti neophodno ojačanje teških kartonskih kutija i fiksiranje materijala za umotavanje oko vaših velikih predmeta.
kako-spakovati-stvari-za-selidbu

Kako da pripremite kutije za selidbu

Većina malih, ali teških predmeta koje posedujete – konzervirana roba iz kuhinje, knjige, itd. – će ići u kutije. Zbog toga morate biti sigurni da su kartonske kutije koje ćete koristiti za transport teških stvari spremne da podnesu težinu.Evo nekoliko smernica za pripremu kutije koje treba pažljivo da pratite:

 • Izaberite kutije za pakovanje koje su jake i nemaju vidljivih znakova oštećenja. Ovo je posebno važno za korišćene kartonske kutije za selidbe.
 • Koristite uglavnom male kutije kada pakujete teške stvari za nošenje. Zapamtite pravilo pakovanje da su male kutije namenjene za držanje teških predmeta dok su velike kutije bolje prilagođene lakšim artiklima.
 • Koristite jaku traku za pakovanje da ojačate dno svake kartonske kutije koju želite da koristite za pakovanje teških predmeta. Ne bi ste želeli da vam se kutije otvore i sadržaj prospe u toku nošenja
 • Za dodatnu sigurnost postavite zgužvani papir ili delove puc-puc folije na dno svake kutije.

Kako bezbedno spakovati teški nameštaj

Kada je u pitanju montaža i demontaža nameštaja, suština je u rastavljanju različitih delova nameštaja tako da se oni mogu spakovati i transportovati lakše i sigurnije.

 • Rastavite krevete, ormare, komode, police za knjige na delove,ako je to moguće – proverite njihove priručnike za montažu ako trebate ili zatražite pomoć od profesionalaca. Izvadite fioke da bi delovi bili lakši, a zatim uklonite vrata ili panele (posebno staklene).
 • Zaštitite sve krhke delove najpre mekim papirom, a zatim puc-puc folijom. . Takođe, razmotrite stavljanje delova debelog kartona preko osetljivih elemenata kao dodatnu zaštitu.
 • Sve rastavljene komade zamotajte debelim pokrivačima za nameštaj (ćebetima) koji će služiti kao efikasni jastuci kako bi se eliminisao rizik od oštećenja tokom transporta kombi ili kamionom za selidbe.
 • Pokrijte i sve preostale komade nameštaja zaštitnim pokrivačima, a zatim ih oblepite selotejp trakom da ostanu obmotani. Ne dozvolite da bilo kakva traka za pakovanje dođe u kontakt sa površinom vašeg nameštaja da biste izbegli mrlje .

Kako upakovati belu tehniku

Veliki teški uređaji kao što su mašine za pranje veša, mašine za pranje sudova, frižideri, zamrzivači i šporeti mogu biti prilično nezgodni za pakovanje i nošenje.

Evo najvažnijih stvari koje treba da znate kada pakujete teške uređaje.

 • Isključite električne uređaje iz utičnice pre nego što ih zaštitite za selidbu.
 • Uverite se da su teški uređaji prazni. Odmrznite frižider ili zamrzivač najmanje 12 sati pre preseljenja.
 • Uklonite sve elemente iz kuhinjskih aparata koji se mogu sigurno ukloniti – police, fioke, itd., A zatim odvojene delove pakujte odvojeno u papir za pakovanje i obložite puc-puc folijom (ako je potrebno).
 • Upotrebite streč foliju kako biste osigurali vrata teških uređaja i sprečili ih da se otvaraju tokom nošenja.
 • Teške aparate potpuno umotajte u debele pokrivače za nameštaj da biste sprečili oštećenje. Koristite lepljivu traku preko pokrivača da bi ostali umotani.
pakovanje-teskih-stvari

Kako pravilno pakovati knjige

Imajući u vidu osećaj bestežinskog stanja jedne stranice iz knjige, možda će vam biti teško da poverujete koliko su teške knjige, posebno kada planirate da spakujete i preselite čitavu kolekciju knjiga. U stvarnosti, kada se knjige spakuju u uski prostor, recimo u kutiju, one postaju veoma teške i konačna težina može izazvati neke probleme za vas na dan selidbe.

Evo kako se pakuju teške knjige za preseljenje

 • Optimizujte svoju kolekciju knjiga i pažljivo birajte koje knjige da premestite u novi dom. Sigurno ne želite da platite više za prevoz vaših knjiga nego što su vredne, zar ne?
 • Razvrstajte svoje knjige i ostavite one koje više nećete čitati. Ikada. Ima mnogo dobrih mesta gde možete donirati knjige u dobrom stanju.
 • Izaberite male kutije za vaše knjige jer, kao što smo već spomenuli, knjige mogu postati preteške kad se spakuju u uski prostor.
 • Pakujte knjige uspravno (kao što bi stajale na polici) ili ređajte koricu na koricu
 • Razmotrite pakovanje knjiga u kofere radi lakše manipulacije zbog dodatne težine upakovanih knjiga.

Kako pravilno pakovati tešku odeću

Obično ne razmišljate o odeći kao teškim predmetima, ali neki komadi odeće mogu biti izuzetak od pravila. Zimska odeća može biti prilično teška jer su napravljeni od debelih materijala (vuna, krzno, koža) koji bi trebali da vas održavaju toplim u hladnim mesecima godine.

Onog trenutka kada počnete da pakujete odeću za selidbu, možda ćete se iznenaditi koliko su teške vaše zimske jakne i kaputi. Takođe, neki debeli džemperi takođe mogu biti iznenađujuće teški.

Evo nekoliko rešenja za pojednostavljivanje procesa pakovanja odeće:

 • Razmislite o upotrebi specijalnih kutija za garderobu u kojima možete okačiti tešku zimsku garderobu. Ovo je takođe odlična opcija za održavanje vaše odeće savršeno zaštićene (bez prašine i bez gužvanja) tokom prenošenja, posebno ako je ta odeća skupa.
 • Pakujte svoju tešku odeću u kofere sa točkićima, ako ne želite da platite dodatno za kutije za garderobu. Na taj način, bez obzira na to koliko su teški komadi odeće, nećete imati problema da ih izvučete iz svog doma i stavite ih u kombi za selidbu.
 • Razmislite o pakovanju neke od svojih teških odela u vakum vreće da biste sačuvali dodatni prostor za slaganje u vozilu za selidbe.

Imajte na umu da pakovanje teškog pokućstva može biti komplikovano zbog velike težine i velikih gabarita tih stvari. Bez sumnje, najbolji način da spakujete teške predmete je da imate pouzdane pomagače oko sebe kada to radite. Takođe, pakujte teške krhke predmete sa izuzetnom pažnjom i nemojte preopteretiti kartonske kutije (do 25kg). U najboljem slučaju, mocžete angažovati profesionalce za pakovanje da brzo i bezbedno spakuju vaše teške predmete dok se vi posvećujete drugim važnim zadacima pre nego što se preselite.

phone-icon
email-icon
viber-icon
map-icon
top-up-icon